Champinjon och köttfärsgratäng

Här kommer recept och bilder på dagens middag :)

Ingredienser

  • 500 g köttfärs
  • 1 purjolök
  • 1 paket krossade tomater
  • 200 g riven ost (en påse)
  • 7 stora champinjoner
  • 3 msk smör
  • 1 broccolibukett
  • 125 g mozzarella (ett paket)
  • 1 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • Oxfond och paprikapulver

Gör såhär

• Sätt ugnen på 225 grader.
• Bryn köttfärs och purjolök i en stekpanna.
• Tillsätt sedan krossade tomater, salt och peppar. Häll på fond och paprikaulver.
Låt puttra på medelvärme i ca 15 minuter.

• Smörj en ugnsform, hacka champinjonerna i skivor och lägg dem i botten.
• Skär broccolin i små buketter och mozzarellan i tärningar. Lägg i ugnsformen.

• Fördela köttfärsröran i formen, täck över med riven ost och ringla över grädden.


• Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.

 

 

Servera gärna med en sallad till.

Chilikasslergratäng

Nu är det dags för lite nya recept igen tycker jag :)
 
Här kommer ett recept på maten jag lagade igår:
 
 
Ingredienser

500 gram kassler
1 dl röd spetspaprika, finhackad
1-2 vitlöksklyftor
3 dl grädde, hårt vispad
0,5 dl chilisås
1 tsk curry
1/2-1 tsk chilipulver eller chiliflingor
3 dl riven ost
smör till stekning
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Stek den finhackade paprikan och vitlöken så att det mjuknar tillsammans med kryddorna i smör. Lägg över och fördela i botten av en ugnsfast form. Placera de tunna skivorna kassler omlott över.
Vispa grädden och rör försiktigt ner chilisås. Bred chiligrädden över kasslerskivorna så det täcker. Toppa med den rivna osten och gratinera tills osten fått fin färg, ca 20 minuter.
Till detta serverade jag blomkålsris, men vill man ha vanligt ris till så går det givetvis bra med :)

Sämst på att uppdatera

Har kommit fram till att jag verkligen är sämst på att uppdatera min blogg den senaste tiden, men hoppas det blir ändring på det snart. Har inte haft så många recept att lägga upp den senaste tiden.
Men kan rekomendera ett par stavar istället :)
 
BUNGY PUMP ENERGY MULTI
Bungy Pump!
Jag har köpt Energy med 6 kg motstång, finns även Number one med 4 kg motstånd.
Har iofs bara testat mina stavar en gång efterom jag köpte dem igår. Men det känndes verkligen att man ökade farten, och tränade armarna samtidigt :)
 
 

Tonfisklasagne

Grundpeceptet på tonfisklasagnen hittade jag på ica.se men ändrade på det lite.
Här kommer mitt recept på tonfisklasagne:
 
 
Till 4 pers.
 
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 dl vatten
500 g krossade tomater1 grönsaksbuljong
4 dl créme fraiche
2 burkar tonfisk i vatten à 200 g
salt och peppar
1 citron
6-8 lasagneplattor (jag använde lasagneplattor med spenat)
riven ost

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C.

Skala lök och vitlök. Skiva rödlöken och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i olja, tillsätt tomatpuré , låt det fräsa med några minuter.

Tillsätt vatten,krossade tomaterna och buljongtärningen, koka sakta i ca 10 minuter. Vänd ner crème fraichen.

Låt tonfisken rinna av. Smula ner tonfisken i såsen, krydda med salt, peppar och citronsaft.

Varva tonfisksås och lasagneplattor i en ugnssäker form, strö över osten. Sätt in formen mitt i ugnen ca 30 minuter. Servera med en sallad.

 

Kassler i Bergakungenssås

Detta receptet hittade jag på en blogg ett tag för längesedan, minns inte från vilken blogg.
Men får tacka den som la upp det, för det är supergott!
Men tog bort en sak eftersom jag inte gillar det:)
Beräknat till 4 pers.
 

 

750 g kassler
smör till stekning
1 gul lök
1 paket bacon
4 dl matlagningsgrädde
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 tsk paprikapulver
1 tsk socker
1 ½ dl vitt vin

Gör såhär:
Skala och hacka löken och strimla baconet.
Fräs lök och bacon i en stekpanna.
Tillsätt tomatpure och paprikapulver och låt fräsa med nån minut.
Häll på vinet och och smula i buljongtärningen.
Låt puttra några minuter.
Tillsätt grädden och dragonen, samt smaka av med salt, peppar och socker.
Skiva kasslern och lägg i en ugnsform.
Häll såsen över kasslern och gratinera i ugnen i ca 15 minuter på 200 grader.

Serverades med ris och sallad!

Köttfärsbiffar

Det va längre sedan jag skrev något här, så nu är det dags att ladda upp med lite recept.
Tar även lite "vanliga och enkla" rätter med. Eftersom vissa har sagt att de vill det med, Bra middagstips.
 
Här kommer ett på vanliga köttfärsbiffar:
 
 
 
Lägg lite ströbröd i en bunke och på med lite vatten, låt stå en stund.
Hacka en eller två lökar under tiden.
Lägg sedan i färs och lök i bunken. på med lite salt och peppar ev lite fond och soja. på med en skvätt grädde. Forma sedan till biffar och stek på medelvärme tills de är genomstekta.
Sen är det bara att göra en sås i stekpannan. behåll skyn kvar. vispa i buljon/fond lite grädde, soja, lite vinbärsgelé smaka av med salt och peppar. superenkelt!
Servera med valfritt tillbehör.
Jag valde kokt potatis, gelé, morötter och min egna västeråsgurka!

pernill.blogg.se

En Mat & Bakblogg

RSS 2.0