Hallonbullar med mandelmassa

ca 40 st
150 g smör Fyllning:
5 dl mjölk 200 g mandelmassa
50 g jäst 1 dl strösocker
1 dl strösocker 2,5 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt 125 g smör, rumsvarmt
2 tsk mald eller stött kardemumma 4 dl frysta hallon
ca 14 dl vetemjöl
Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm vätskan till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av vätskan och lös upp jästen. Tillsätt resten av smörblandningen tillsammans med socker, salt och kardemumma.
Arbeta in det mesta av mjölet, men spara lite till utbakningen. Var försiktig med mjölet så att degen inte blir för torr. Arbeta degen i minst 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
Fyllningen: Riv mandelmassan och blanda den med socker, vaniljsocker och smör till en smidig smet.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar. Kavla ut varje del till en rektangel, så tunt du kan. Bred på fyllningen, smula över hallonen och rulla hop till en rulltårta. Skär varje längd i ca 3 cm breda bullar.
Lägg bullarna i bullformar, utplacerade på plåt, med snittytan uppåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Chokladbiskvier

Ingredienser
200 g mandelmassa, riven
2 äggvitor
Fyllning:
3/4 dl strösocker
1/2 dl vatten
3 äggulor
150 g smör
50 g mörk choklad, smält
Glasyr:
75 g mörk choklad
20 g kokosfett (jag hade knappt 1 msk olja istället)
Gör så här
Värm ugnen till 200°. Vispa äggvitan och rör sedan i mandelmassan till en jämn smet.
Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.
Koka vatten och socker till fyllningen till en simmig sockerlag som trådar sig. Låt svalna något. Vispa upp gulorna, slå dem i den heta lagen och vispa kraftigt. Låt kallna. Rör smöret mjukt, tillsätt äggblandningen lite i taget, rör kraftigt. Rör till sist ner den smälta svalnade chokladen.
Låt krämen stelna lite om den skulle vara för lös.Bred krämen toppigt över kakorna. Ställ dem i kylen att stelna. Smält chokladen i en kastrull och värm till en slät glasyr blanda i olja. Doppa ovansidan av biskvierna i glasyren. Ställ kakorna på bakplåtspapper. Ställ dem svalt.
Min födelsedag!

Bröd och kaka.

Ingredienser:
4 1/2 dl dinkelmjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
1 1/2 dl havregryn
1/2 msk salt
4 msk hela linfrön
½ dl solrosfrön
1 1/2 msk bakpulver
1 1/2 msk bikarbonat
6 dl lätt filmjölk
4 dl rivna morötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 170 grader
Röra ihop alla mjölsorter, havregryn, linfrö, salt,solrosfrön, bakpulver och bikarbonat i en skål.
Blanda sedan i rivna morötter och filmjölk.
Blanda väl och häll smeten i 2 st avlånga brödformar (jag lade bakplåtspapper i mina så är det lättare att få ut brödet sen.
Grädda i 50 minuter.
Låt bröden svalna en stund i formarna innan du stjälper ur dem.
Sen så bakade jag en kaka som hette Mazarinhjärtan, men blev inga hjärtan då jag inte fick tag på sådanna formar som man ska ha, utan jag använde mig utan valiga aluminiumförmar istället.
Deg
- 120 g smör
- 180 g vetemjöl (3 dl)
- 60 g potatismjöl (1 dl)
- 50 g socker (drygt 1/2 dl)
- 1 msk citronsaft
Fyllning
- 175 g mandelmassa
- 50 g smör
- 1 ägg
- rivet skal av en citron
- 30 g vetemjöl (1/2 dl)
- ( 1 dl florsocker till glasyr)
Gör så här:
20 stycken
Smöra 20 hjärtansformade metallformar.Jag använde aluminiumformar och smörjde dem inte.
Blanda samman smör, vetemjöl, potatismjöl och socker. Tillsätt citronsaften och arbeta tills du får en smidig deg.
Låt degen stå kallt medan du blandar fyllningen.
Riv citronskalet fint. Riv eller mixa mandelmassan, tillsätt smöret, ägget och mjöl och mixa eller rör tills du får en slät smet.
Kavla ut degen till en tunn botten och klä formarna med degen. Det går också bra att tumma ut degen i formarna. .
Fördela fyllningen jämnt i alla formarna.
Grädda i 200 grader i cirka 12 minuter. Låt mazarinerna svalna på galler innan de stjälps upp.
Sedan pudrade jag på lite florsocker.
Tyckte de va goda, men smakade inte så mycket mazariner.
Men god smak av citron, lite friskare :)
Blåbärscheesecake
Denna tårtan bakade jag för ett tag sedan, men eftersom jag jobbat mycket den senaste tiden har det mest varit snabblagade saker eller mat hos mamma :)
Har nämligen testat med båda :)
Botten
250 g Digestivekex
100 g Smör
Fyllning 1
450 g Philadelphia ost
200 g blåbär
3 ägg
1 1/4 dl Strösocker
Fyllning 2
3 dl creme fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 180 C. Smula kexen och blanda med smält smör. Tryck ut smuldegen i formen Grädda 5-10 min. Kör ingredienserna till fyllning 1 i matberedaren till en jämn smet. Häll i formen. Grädda i nedersta delen av ugnen 25-30 min.
Blanda ihop fyllning 2 och bred på kakan. Grädda ytterligare 5 min. Toppa med amerikanska blåbär och pudra över lite florsocker strax innan servering.
Kerstins Kalaskassler
Här kommer receptet på maten jag lagade igår, ett recept som jag hittade i min mammas recpetbok.
Kerstins Kalaskassler:
Ca 4 -5 portioner.
2 dl ris
1 knippe persilja
1 knippe gräslök
400g kassler
150 g riven/skivad ost
1 tsk paprikapulver
1-2 röda paprikor
2 msk vetemjöl
4 dl köttbuljong
½ msk pressad citron
½ dl grädde
2 msk salt
½ krm vitpeppar
Koka riset, hacka persiljan och gräslöken och blanda i riset.
Häll risblandningen i en ugnssäker form. Skiva kasslern i skivor och lägg över riset. Lägg på den rivna eller skivad osten.
Strimla paprikorna och fräs i smör och paprikapulver, rör sedan i vetemjöl, buljong, citron, grädde, salt och vitpeppar. Låt det koka i 3-5min.
Häll paprikasåsen över riset och kasslern och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 15-20 min.
Bröd
Hej!
Detta med bloggande är helt nytt, aldrig testat innan. Men tänkte att det kan vara kul att testa på!
Börjar mitt första inlägg med ett recept på ett bröd som jag precis har bakat. Det var jättegott och hur enkelt som helst! Receptet hittade jag på en annan blogg, men gjorde om det lite eftersom jag inte gillar torkad frukt i bröd.
Här kommer receptet!
1 liter dinkelmjöl
1 liter naturel youghurt
4 dl mörk sirap
3 tsk bikarbonat
2 dl hackade valnötter
Blanda alla torra ingredienserna först, tillsätt sedan yoghurten och sirapen.
Häll smeten i två brödformar klädda med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 35-45 min.
