Bröd och kaka.

Bakade ett gott bröd innan, väldigt smidigt va det med!
 
Nyttigt morötsbröd med linfrö:
 
 

Ingredienser:

4 1/2 dl dinkelmjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
1 1/2 dl havregryn
1/2 msk salt
4 msk hela linfrön
½ dl solrosfrön
1 1/2 msk bakpulver
1 1/2 msk bikarbonat
6 dl lätt filmjölk
4 dl rivna morötter

Gör så här:

Sätt ugnen på 170 grader
Röra ihop alla mjölsorter, havregryn, linfrö, salt,solrosfrön, bakpulver och bikarbonat i en skål.
Blanda sedan i rivna morötter och filmjölk.
Blanda väl och häll smeten i 2 st avlånga brödformar (jag lade bakplåtspapper i mina så är det lättare att få ut brödet sen.
Grädda i 50 minuter.
Låt bröden svalna en stund i formarna innan du stjälper ur dem.

 

Sen så bakade jag en kaka som hette Mazarinhjärtan, men blev inga hjärtan då jag inte fick tag på sådanna formar som man ska ha, utan jag använde mig utan valiga aluminiumförmar istället.

 

 

Deg

  • 120 g smör
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 60 g potatismjöl (1 dl)
  • 50 g socker (drygt 1/2 dl)
  • 1 msk citronsaft

Fyllning

  • 175 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • rivet skal av en citron
  • 30 g vetemjöl (1/2 dl)
  • ( 1 dl florsocker till glasyr)

Gör så här:

20 stycken

Smöra 20 hjärtansformade metallformar.Jag använde aluminiumformar och smörjde dem inte.

Blanda samman smör, vetemjöl, potatismjöl och socker. Tillsätt citronsaften och arbeta tills du får en smidig deg.

Låt degen stå kallt medan du blandar fyllningen.

Riv citronskalet fint. Riv eller mixa mandelmassan, tillsätt smöret, ägget och mjöl och mixa eller rör tills du får en slät smet.

Kavla ut degen till en tunn botten och klä formarna med degen. Det går också bra att tumma ut degen i formarna. .

Fördela fyllningen jämnt i alla formarna.

Grädda i 200 grader i cirka 12 minuter. Låt mazarinerna svalna på galler innan de stjälps upp.

Sedan pudrade jag på lite florsocker.

Tyckte de va goda, men smakade inte så mycket mazariner.
Men god smak av citron, lite friskare :)

 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

pernill.blogg.se

En Mat & Bakblogg

RSS 2.0