Lussebullar
Nu har årets första lussebullar bakats :)
Gillar inte russin, så hoppar över det, men vill man ha det så är det bara att ta.

Detta behövs till 30-40 st beroende på storlek.
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1 ½ dl socker
1 g saffran (2 påsar)
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Smula jästen i en bunke.
Lägg i salt, socker och saffran.
Smält smöret och tillsätt mjölken, det ska vara fingervarmt 37grader.
Häll i det i jästblandningen, tillsätt kesellan.
Blanda bikarbonaten i mjölet och häll sedan i lite mjöl i tagen och arbeta till en fin deg.
Låt jäsa under bakduk i ca 40 min.
Baka sedan ut degen till bullar och lår jäsa på plåt i ca 40 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och in i ugnen i 5-10 min. Ha koll!
Kyckling med spenat, festaost & pasta
Kom förra veckan på en underbart god middag, smidigt va det med.
Men ser kanske inte världens godaste ut :)
Den va så god så jag gjorde den igår igen :)

Nu kan jag inte exakta mått, så vi kör på en ungefär :)
4pers.
500-600 g kyckling
½ pkt arla apetina feta classic 500g
1-2 dl hackad spenat ( Jag hade fryst som jag hade tinat)
1 dl grädde
1-2 vitlöksklyftor
4 port pasta ( jag hade den pastan som är grön -spenat, orange-tomat och vanlig)
Koka pastan enl. anvisningar.
Skär kycklingen i bitar, stek i lite smör och krydda med valfria kryddor.
när den är klar så i med pressad vitlök och spenaten, och fräs lite snabbt.
Smula över fetaosten och blanda runt, i med grädden.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda ner pastan och servera !
Pumpabröd
Har provat att baka ett pumpa bröd från arla, ändrade dock lite.
Degen gjordes igår och idag bakades det klart :)

Här kommer min verson av brödet.
ca 1 dl pumpapure (kolla recept nedan)
10 g jäst
1 dl smör & rapsolja
1 dl naturell ekologisk yoghurt
1 tsk salt
ca 9 dl vetemjöl special
Pumpapure:
400-600 g pumpa
vatten
salt
Gör pumpapuren såhär:
Skär bort skalet från pumpan och skär den i små bitar, koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk.
Häll av vattnet och mixa den till en slät pure men hjälp av en stavmixer, Klart :)
Brödet Dag1:
Smula jästen i en bunke eller assistent, tillsätt, salt, pumpapuren, yoghurt, smör och rapsolja och vetemjölet lite i taget. Arbeta till en smidig deg i ca 5 min.
Låt sedan degen jäsa över natten i kylen.
Dag 2:
Ta upp degen på ett mjölat bord,
Dela den i 12 bitar. Forma varje bit till en liten boll.
Lägg dem på en plåt och låt jäsa i 30-40 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen i 10-15 min.
Kasslergratäng med ananas

Bilden är lånad från http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen.
ca 4-6 port:
1 bit kassler ca 500 g
3-4 babyplommontomater
1 färsk ananas
½-1 dl riven ost
1/2 purjolök
1 liten gul lök
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 msk kycklingfond
1 msk mango chutney
1/2 msk japansk soja
salt & peppar
3-4 babyplommontomater
1 färsk ananas
½-1 dl riven ost
1/2 purjolök
1 liten gul lök
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 msk kycklingfond
1 msk mango chutney
1/2 msk japansk soja
salt & peppar
Skär kasslern i skivor. Strimla putjolök och lök och lägg i botten på en ugnsform. Skiva tomaterna och skär ananasen i bitar. Varva kassler, tomat, ananas och ost och lägg över lökblandningen.Koka upp creme fraiche, grädde, chutney, fond och soja i en kastrull. Smaka av med salt & peppar. Tillsätt ev lite redning för tjockare konsistens. Häll såsen över formen och ställ in i ugnen, 20-30 min tills den fått fin färg och osten smält. Servera med ris och en god sallad.
Oxrullader med gorgonzola

Bilden är lånad från google.
Testade faktiskt att göra med färdiga oxrullader med gorgonzola (finns att köpa på endel Willys)
Annars kan män göra själv med lövbiff och gorgonzolaost.
Isf tar man en bit gorgonzola och rullar in i en lövbiff.
Bryn rullarna ( Man kan ha tandpetare i för att de ska hålla ihop) på hög värme, så att defår lite färg runt om kring.
Tänk på att det ska vara väldigt varmt i pannan när man lägger ner dem, annars kan det bli väldigt segt.
När man brynt dem så häller man i lite grädde (till 8 rullader hade jag ca 2,5-3 dl grädde) salta och peppra. sen hade jag i lite lök och oxfond i såsen för att få lite smak på det. Hur mkt man tar beror på hur mkt smak man vill ha. Så ta lite och smaka av.
Till detta serverade jag potatis, morötter & rödbetor som jag hade haft inne i ugnen.
Zucchinilasagne
Bilden lånad från levamedlchf.se
Ingredienser
- 500 g köttfärs
- 1 paket krossade tomater
- 1 rödlök
- 4 klyftor vitlök
- 1-2 tsk sambal oelek
- 2 dl crème fraiche
- 1 paket crème bonjour vitlök (100 g)
- 1 ekologisk kött- eller grönsaksbuljong
- 2 st zucchini
- 150 g riven ost eller några skivor hårdost
- 25 g smör att steka i
- chilipulver
- svartpeppar
Gör såhär
Sätt ugnen på 225 grader.
Finhacka vitlöken och rödlöken, stek i rikligt smör.
Bryn köttfärsen och blanda samman.
Häll i krossade tomater och sambal oelek över köttfärsen och rör om.
Smula över buljongtärningen och låt koka upp.
Tillsätt creme fraiche och creme bonjouren.
Smaka av med chilipulver, svartpeppar och/eller andra kryddor.
Låt det småputtra på spisen i 10 minuter
Skölj zucchini och skär den på längden med hjälp av en osthyvel.
Ta fram en ugnsform och lägg på ett lager med zucchini-skivor
Varva sedan zucchini-skivor och köttfärs.
När du kommer till sista lagret, avsluta med att strö över ost.
Grädda i ugnen ca 20-25 minuter tills den har fått en fin färg.
Finhacka vitlöken och rödlöken, stek i rikligt smör.
Bryn köttfärsen och blanda samman.
Häll i krossade tomater och sambal oelek över köttfärsen och rör om.
Smula över buljongtärningen och låt koka upp.
Tillsätt creme fraiche och creme bonjouren.
Smaka av med chilipulver, svartpeppar och/eller andra kryddor.
Låt det småputtra på spisen i 10 minuter
Skölj zucchini och skär den på längden med hjälp av en osthyvel.
Ta fram en ugnsform och lägg på ett lager med zucchini-skivor
Varva sedan zucchini-skivor och köttfärs.
När du kommer till sista lagret, avsluta med att strö över ost.
Grädda i ugnen ca 20-25 minuter tills den har fått en fin färg.
Servera med en sallad
Krämig fläskfilégryta

Denna bilden har jag tagit från min systers blogg.
Detta behöver du: till cirka 4 portioner
1 putsad fläskfile
Smör
1 gul lök
4 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 röd finhackad paprika
5-7 champinjoner
2-3 msk kalvfond (konc)
1 msk ljus soya
salt och svartpeppar
Färsk timjan (valfritt)
Smör
1 gul lök
4 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 röd finhackad paprika
5-7 champinjoner
2-3 msk kalvfond (konc)
1 msk ljus soya
salt och svartpeppar
Färsk timjan (valfritt)
Gör så här:
Smält smör i en djupare stekpanna, skiva fläskfilén i 1-2 cm tjocka skivor och bryn sedan fläskfilen. Häll ner den finskivade löken, hackade paprika och skivade champinjonerna och fräs snabbt. Mät upp i grädde, creme fraiche, fond och soya. Låt alltsammans sjuda upp och små puttra i 5- 7 minuter. Smaka av grytan med salt, peppar och om du vill ha någon färsk krydda.
Dags att komma igång!
Nu är det dags igen att skriva lite här på bloggen.
Har varit usel på det måste jag erkänna.
Men sen är det kul om ni kommenterar lite ibland med :)

Bilden är lånad från en blogg jag tog receptet ifrån, har inte varit så bra på att ta bilder på de senaste maträtterna.
Räkgryta
En burk med räkor i lag
1 liten röd paprika
½ purjolök
5-6 färska champinjoner
1-1,5 dl chilisås
2-3 dl grädde (jag tog mer, då jag gillar sås)
färsk dill (går lika bra med fryst)
1 vitlöksklyfta
paprikakrydda
salt
peppar
1 liten röd paprika
½ purjolök
5-6 färska champinjoner
1-1,5 dl chilisås
2-3 dl grädde (jag tog mer, då jag gillar sås)
färsk dill (går lika bra med fryst)
1 vitlöksklyfta
paprikakrydda
salt
peppar
Finhacka paprikan, skiva champinjonerna och strimpla purjon. Bryn grönsakerna på medelvärme í en gryta eller hög panna tills de har mjuknat lite. Tillsätt sen grädde och chilisås och rör om. Hur mycket man ska ha i har lite med att göra hur tjock du vill ha den. Hacka lite dill och lägg i grytan. Pressa ned vitlöken.
Salta och peppra efter tycke och tillsätt paprikapulver. Låt puttra på svag värme några minuter.
Häll av spadet på räkorna och häll i räkorna i grytan och låt dem bli lite varma. Max ett par minuter annars blir de sega och hårda.
Salta och peppra efter tycke och tillsätt paprikapulver. Låt puttra på svag värme några minuter.
Häll av spadet på räkorna och häll i räkorna i grytan och låt dem bli lite varma. Max ett par minuter annars blir de sega och hårda.
Jag serverade det med blomkålsris annars går det säkert jättebra med vanligt ris.
Smaklig måltid!