Visingsögurka
Publicerat 2012-07-24 15:47:34 i
Recept
Nu har jag testat att göra egen inlagd gurka för första gången, det blev kanongott!
Använde mig av ett recept som min mormor använde förr som jag fick av min mamma :)
Men det tar någon dag, men det är det värt!
ca 2 kg västeråsgurka
6 dl socker
3/4 dl vatten
3/4 dl salt
1 3/4 dl ättika (12%)
senapsfrön
dillkronor
Tvätta och skiva gurkan i den tjocklek man vill ha dom.
Varva sedan de skivade gurkorna med gillkronor i en hink.
Blanda samman lagen:
Socker, vatten, salt, ättika och senapsfrön (så många man vill ha)
Rör så att sockret löser sig.
Häll detta över gurkorna.
Lägg en tallrik över gurkorna för att få ur vätskan och låt stå svalt i 1-2 dygn.
Jag hade ett lock på min burk under tiden.
Sen efter 1-2 dagar så har det bildats mer vätska i hinken så då är det bara att lägga i burkar.
Om man vill lägger man en bit pepparrot i burken (en i botten och en längst upp) för att den ska hålla längre.
Sedan är det bara att äta :)
Flygande Jakob
Igår gjorde vi flygande Jakob till middag.
Det är ganska så smidigt och väldigt gott!
Detta behövs till 4 port:
1 hel grillad kyckling
1-2 banan(er)
5 dl vispgrädde
1 dl chilisås
1 pkt bacon
lite nötter (jordnötter el cashewnötter)
Dela den grillade kycklingen i mindre bitar och lägg i en ganska stor form.
Skiva banan (så mycket du vill ha) och lägg över kycklingen.
Vispa grädden tjock och blanda i chilisåsen.
Bre detta över kycklingen och bananen.
Lägg på nötterna och sätt sedan in formen i mittersta delen av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.
Stek bacon i en stekpanna (har du skivar bacon så dela den i mindre bitar)
Lägg det stekta baconet över gratängen när den kommer ut ur ugnen.
Man kan lägga på baconet innan man stoppar in formen i ugnen, men jag tycker det är godare efter så baconet är lite knaprigt :)
Servera med ris.
Flädersaft
Publicerat 2012-07-20 12:37:39 i
Recept
Igår blev min flädersaft klar som jag gjort!
Detta behövs till en sats på ca 2 liter:
30 st fläderblommor
1 citron
3 lime
1 ½ liter vatten
1 kg strösocker (ca 11 dl)
30 g citronsyra
Rensa och skölj blommorna, lägg de sedan i en stor bunke/Hink/gryta.
finriv skalet på citron och lime över blommorna. Se till så inget vitt kommer med.
Skiva sedan citron och lime i skivor och ta bort skalet.
lägg dessa över blommorna. Jag pressade ur saften ur "kantbitarna" över blommorna. För kantbitarna skulle jag ändå slänga :)
Koka upp vattnet och häll det över.
Tillsätt socker och citronsyra. Rör om väl. Täck med lock och låt stå svalt 3-4 dygn. Rör några gånger under tiden så att sockret löser sig.
Sila saften i en saftsil, häll upp i rena flaskor.
Vill man så kan man frysa saften, det gjorde jag med två 50 cl flaskor, gav bort en flaska och har en i kylskåpet,
Men om den inte dricks upp under ett par veckor så kan den jäsa, därför är det bra att frysa övriga flaskor så man har fräsch saft hela tiden :)
Plankstek
Idag fyller min ena syster år, så vi har ätit plankstek ;)
Vi gjorde 5 st plankor och gjorde enligt följande:
Duchesspotatis:
Ca 1,5 kg potatis (av mjölig sort)
3 äggulor
1-2 msk flytande smör och rapsolja
1 dl mjölk
salt och peppar
ca 1 kg fläskfilé
5 morötter
blomkål & broccoli (så mkt man vill ha)
Koka potatisen mjuk, mosa sedan potatisen med lite av vätskan från du kokade potatisen.
Vispa sedan moset med elvisp och tillsätt äggulorna, smör, mjölk, salt och peppar.
Lägg moset i en spritspåse.
Spritsa ut moset på en oljad planka.
Skiva fläskfilén i 5-7 cm tjocka skivor och ställ den upp och banka ut dem till tunnare bitar. Stek fläskfilén snabbt, kryddad med salt och pepparmix.
Lägg köttet på plankan och häll över lite sky.
Lägg sedan de grönsaker man vill ha, jag hade lite lätt kokta morötter, broccoli och blomkål.
Gratinera i ugnen på grill tills moset har fått fin färg.
Lägg på en klick bearnaisesås när du tagit ut plankan ur ugnen.
Klart att äta! Tänkt bara på att plankan är väldigt varm!
Jordgubbssaft
Publicerat 2012-07-18 23:06:25 i
Recept
Gjorde jordgubbssaft för första gången igår, gjorde bara en liten sats eftersom jag inte hade så mkt jordgubbar :)
Här kommer receptet!
Liten sats ca 5 dl
1 liter jordgubbar (Ca 500g)
2 dl vatten
3 dl socker
Gör så här
Rensa och skölj jordgubbarna.
Lägg dem i en gryta.
Häll på vattnet och koka upp.
Låt det koka i ca 10 min
Tryck bären med en sked på grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag.
Låt stå och självrinna ca 30-45 min.
Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp.
Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
Ta grytan åt sidan och skumma väl.
Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor.
Skruva på lock och låt kallna.
Förvara saften kallt.
Vill man göra en större sats (ca 2 liter) så är det bara att fyra gånger så stor sats, men då kanske man behöver tillsätta 2 krm natriumbensoat. För att saften ska hålla längre. Tyckte inte det behövdes när jag gjorde en sådan liten saft, eftersom den kommer ta slut ganska så snabbt ;)
Stekpannebröd
Publicerat 2012-07-16 12:53:14 i
Bakat
Idag till frukost gjorde jag stekpannebröd, inte så krångligt.
Bra om man vill ha nybakat bröd men inte har massa ingredienser hemma.
Och det bästa av allt, det ska inte jäsa!
Detta behövs till ca 10 st
4,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 gram smör
2 dl mjölk
Gör såhär:
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt smöret i mindre bitar och finfördela med en gaffel eller fingertopparna.
Häll i mjölken och blanda snabbt ihop till en deg.
Dela degen i flera små delar och kavla ut till tunna kakor.
Värm en gjutjärnsstekpanna eller teflonstekpanna.
Det ska inte vara något fett i pannan. Grädda en kaka i taget cirka 4 minuter per sida.
Vänd när det blir bruna fläckar på brödet. Anpassa värmen efter hand.
Jag använde två stekpannor så att det skulle blir klart lite fortare ;)
Knäckebröd
Publicerat 2012-07-14 22:46:41 i
Bakat
Här kommer ett recept på knäckebröd som jag gjorde för några dagar sedan, men jag hade rapsolja istället för olivolja eftersom jag inte hade olivolja hemma. Det funkade bra ändå ;)

2 dl majsmjöl
1/2 dl hela linfrön
1/2 dl sesamfrön
3/4 dl solrosfrön/kärnor (ej rostade eller saltade)
1/4 dl pumpakärnor
2 1/2 dl vatten
1/2 dl olivolja
Blanda mjölet med samtliga frön/kärnor.
Koka upp vattnet och häll detta samt oljan i mjölblandningen.
Blanda till en jämn smet.
Bre ut på bakplåtspapper tunt (ska täcka hela plåten)
Strö på flingsalt eller grovsalt.
Grädda i 150 grader i 50-60 minuter.
Superenkel Smörgåstårta!
Hur många gånger blir man inte besviken när man köper en färdig smörgåstårta?
Som t ex för ett tag sedan köpte jag en skaldjurssmörgåstårta på Ica MAXI, den såg jättegod ut, men som fyllning var det lite grädde på två lager och leverpastej på ett lager. Så skaldjuren var endast de räkor på och någon enstaka kräftstjärt. Så tänker inte köpa deras egengjorda smörgåstårtor mer!
Men har gjort en egen några gånger, och den tycker jag är jättegod och enkel.
Jag köper färdiga röror, men vill man kan man göra egna!
Här kommer receptet på den jag gjorde:
1 pkt landgångsbröd (brukar vara 8 skivor i)
1 liten burk skagenröra
1 liten burk skaldjursmix (liknande räksallad/skagenröra)
1 ask keso äppel/päron
Skär bort kanterna från landgångsbröden (om man vill, jag gör det).
Lägg två skivor på ett fat, bred ut en av rörorna på bröden.
Lägg sedan två brödskivor på de andra bröden och bred på keso på det lagret.
Lägg ytterligare två skivor på och bred ut den andra röran, lägg på de två sista brödbitarna.
Runt tårtan hade jag creme fraiche.
Garnerade gjorde jag med gurka, sallad, skinka, vindruvor, kokt skivade ägg, räkor, stenbitsrom, citron och dill.
Men det är en smaksak va man vill ha på ;)
Tårtan blir godare om man lägger ihop den med fyllningarna dagen innan man ska äta den och se garnerar man den, den dagen man ska äta den.
Raggmunkar
Igår blev det raggmunkar till middag :)
Det är ju så himla gott :)
Raggmunkar till ca 4 personer:
2 dl vetemjöl
1½ tsk salt
5 dl mjölk
1 ägg
8 medelstora potatisar (jag tog 4 bakpotatisar istället, andvänd inte färskpotatis)
Gör såhär:
Häll mjölet och saltet i en bunke, tillsätt sedan hälften av mjölken och vispa till en jämn och klumpfri smet. Tillsätt sedan resterande mjölk och ägget, vispa samman allt.
Skala och riv potatisen fint, blanda ner potatisen direkt i smeten så den inte blir brun.
Stek i stekpanna med lite smör på medelvärme tills de är klara, ta inte för mkt smet i stekpannan, utan tunnt som typ en pannkaka :)
Till detta serverade jag stekt bacon och lingonsylt!