Jordgubbssaft

Gjorde jordgubbssaft för första gången igår, gjorde bara en liten sats eftersom jag inte hade så mkt jordgubbar :)
Här kommer receptet!
 
 

Liten sats ca 5 dl

1 liter jordgubbar (Ca 500g)
2 dl vatten
3 dl socker
 
Gör så här
 
Rensa och skölj jordgubbarna.
Lägg dem i en gryta.
Häll på vattnet och koka upp.
Låt det koka i ca 10 min
Tryck bären med en sked på grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag.
Låt stå och självrinna ca 30-45 min.
Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp.
Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
Ta grytan åt sidan och skumma väl.
Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor.
Skruva på lock och låt kallna.
Förvara saften kallt.
 
Vill man göra en större sats (ca 2 liter) så är det bara att fyra gånger så stor sats, men då kanske man behöver tillsätta 2 krm natriumbensoat. För att saften ska hålla längre. Tyckte inte det behövdes när jag gjorde en sådan liten saft, eftersom den kommer ta slut ganska så snabbt ;)


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

pernill.blogg.se

En Mat & Bakblogg

RSS 2.0